"" Dr.Elton Kazanxhi : Belbezimi ne terapin psikollogjike (Merrja e gojes) "".

giovedì 16 settembre 2010

Belbezimi ne terapin psikollogjike (Merrja e gojes)

( Psikolog Dr. Elton Kazanxhi)

Mekja e gojes, gjithmonë është analizuar nga këndvështrime të shumta, disa janë modeli të sjelljes neuropsicolinguistik( Perkins dhe Kent), modeli i gjuhës së Leveltit, Teoria e makinave dhe të Posmo Kolk.
Të gjitha  përqëndrohen në zhvillimin e gjuhës dhe gabimet tëfjalës, mendimit, dhe perceptimit të realitetit, teknikat e relaksimit (monitorimi  i saj), jan përpiqjet për të monitoruar gjuhën (...).

 
Perspektiva ekzistenciale na ka mësuar në vitet e fundit disa argoumenta te panjohura(...)

Psikoterpia e Gestaltike thote: se ekziston një lidhje midis fjales dhe mekanizmit  Valsalva (tkurrje e anusit). 
Personit që belbezon  (merret Goja) ka te qart se  mekja e gojes shpesh varet nga tensioni i (anusit).
Disa Here persono mendon se fjalet duhen të dëbohen  ashtu si dhe ( nevoja) defekimi ne Banjo(WC) .
F.  Perls (babai i këtij  modelit aktual)  jep një përshkrim të ketit  Personit  nga ana fenomenologjike shkruan Perlsi: të gjith belbëzojn  edhe
prezantuesi me i mire, më i zgjuar  heziton dhe mbush hapësirën e fjalëve me er ... Unë do të thoja etj... .. Ndoshta kështu etj... është një tjetër variant i temes. Ne e shohim Belbezuesin shpesh  i zënë ngushtë nga ana e shprejes. I njëjti person i cili   flet rrjedhshëm pesë minuta më parë në një bisedim të animuar, do te belbezoje  kur te  thirret për të bërë një fjalim publik.


Profili diagnostik dhe kronik i belbezuesit

Padurimi, sensin e pazhvilluara të kohës, inibicioni dhe aggressivitetit. Fjalët e tij nuk rrjedhin në rend të duhur, e ka mendjen dhe gojën të zënë me shumë fjalë, fjale  në pritje për të dalë të gjitha në të njëjtën kohë.  Dëshira e tij eshte te  gëlltisi fjalet  e shprehura të gjitha menjëherë.
Shpesh belbëzues mund të shqiptoj një fjalë të vështirë, mbas kur ai vet shprehen  agresivitetin (shkarkim emocional). ai mund të godisi një bllok, një karrige, madje te rrahi de krevat (mir do ti bente po te shprei agresivitetin ne ket menyr) 

Si po e shoim jan të gjitha funksionet e padurimit, e cila është karakteristika kryesore e njeriut belbëzues.
Një tjetër situatë është kur belbëzimi nuk vjen spese fjalët  qe shprehen nuk kane  asnjë emocion, apo eksitim. 

Perse ai pra kur flet per dicka qe nuk e emocionon nuk i merret goja? 
 Sepse ne te vertete po reciton,recitimi na meson se aktori duhet te shprehe jne rol qe kurr seshte i veti,pra eshte teper e lehte , te folesh per dicka qe nuk te emocionon sepse eshte tere larg nga jeta dhe historia e jetes personale.

Disa ushtrimeve:

Mekanizëmi Valsalves 

 • thithimi  i ajerit  dhe nxjerrjma  frymës të jenë të vetëdijshëm!  

 • Duke marr frym fol me disa germa te vogela si p.sh...  frym ......M.......Frym ..S....frym.....N ....frym.......etj 

 • Merrni një frazë dhe merrni frym pas çdo rrokje si ushtrim qe bem lart.

 1. Përsëriteni këtë ushtrim në mendje për një kohë të gjatë , ose në fantazi. 
 2. Duke folur me fjali si kjo: thith dhe persersni kete fjale: Kupa me kapak kupa pa kapak
 3. Bisedoni me nje njeri  në imagjinatën tuaj, pastaj e para me një pëshpëritje të vogël butë.
 4. Mëso të rregullosh zërin, të mësosh të shqiptosh një fjalë në ngjitje apo zbritje si kjo shembulli:  ... .. p.pPPPPPPPPaura ... ... .... .
 5. Shiko fantazi situata që kanë gjeneruar ankth dhe merrjet e gojes dhe të marrë hapin e 7 dhe të bëjë disa punë!
 6. Mësoni veten për të mos folur (të dëgjuar brenda)
 7. Identifikimi i muskujt e trupit kundër: nofulla - fyt-Ano, etj
 8. Në një teori të kohëve të fundit është vetëm tkurrje e anusit për të prodhuar kjo quhet mekanizëm  (Valsalva), shikoni veten tuaj, sa herë ju ndodh që të dëbojnë fjalë sikur ai shkoni ne banjo .


Bibliografi

Gjerdan i agresionit urie Psychotherapies Edition F. 1995 Angels
Stuttering: Teoria dhe rrugët klinike të integruar edicionin McGraw-Hill 2005.
Stuttering: Parandalimi dhe trajtimi FPMurray Red Edition 2003.


Për më tepër:

 Stuttering,  gjestalt,  ekzistenciale terapi

eltonkazanxhi Author: Dr Elton Kazanxhi
 Shih të tjera artikuj e autorit, të gjetur se ku ka marrë apo lexoj të konsultohet me kusht.